top of page

Jeugd

lessen

Opzet van jeugdtennislessen bij Tennisclub Zevenhuizen


Tennisclub Zevenhuizen is een traditionele familievereniging, iedereen is welkom: van jong tot oud, met of zonder veel tennistalent. Een gezellige vereniging waar iedereen zich thuis voelt. Tennisclub Zevenhuizen streeft naar een gezonde combinatie van prestatie en recreatie: sportieve successen, gezond bewegen en plezier in de sport. 


De trainers van TennisXperience7 werken voor de jongere Jeugd op basis van het KNLTB-programma "Tenniskids". Er worden spelvormen en materialen gebruikt die passen bij hun leeftijd en ontwikkeling. Zo leren de kinderen van 4 t/m 14 jaar tennissen op een uitdagende manier. Plezier en samenspel, daar draait het om bij Tenniskids.
 

Ook de ontwikkeling van vaardigheden als rennen, springen, balanceren, coördinatie, gooien en vangen zitten in dit programma. Ze zijn belangrijk om tot een optimale sportontwikkeling te komen. Door de opbouw van de verschillende fases in leeftijd, de verschillende spelvormen en de gebruikte materialen: 
∙  leren kinderen de juiste techniek
∙  kunnen kinderen al heel jong wedstrijdjes spelen 
∙  hebben ze succeservaringen en plezier 
∙  ontwikkelen ze zich niet alleen met het racket maar in hun algehele coördinatie en sportbewustzijn 

 

Dat laatste punt is betrekkelijk nieuw. De lessen zullen er hierdoor weleens anders uitzien dan menig tennisser gewend is uit eigen ervaring van voorheen. Waar er vroeger rijtjes gemaakt werden en kinderen ballen van een leraar aangespeeld kregen om herhaaldelijk een bepaalde slagtechniek in te slijpen, wordt er nu veel meer door de kinderen samen gespeeld.

 

De kinderen doen spelvormen waarbij het om het trainen van onder andere coördinatie gaat, soms met racket maar ook veel zonder racket. Hoe breder en beter de coördinatie van een sporter, des te hoger het niveau is wat de sporter kan behalen. Als kinderen een uurtje spelletjes en wedstrijdjes kunnen spelen met elkaar, hebben ze meer specifieke (tennis)bewegingen gemaakt dan wanneer ze om en om een stuk of zes ballen aangespeeld krijgen. 
 

De junioren (11 t/m 17 jaar) worden in principe opgeleid tot het spelen van een volwaardige tenniswedstrijd. Daarom worden er in de trainingen diverse wedstrijdsituaties geoefend. 
 

De opbouw van het jeugdprogramma is verdeeld naar leeftijd en in kleur weergegeven: rood (4 t/m 9 jaar), oranje (8 t/m 11 jaar), groen (10 t/m 12 jaar) en junior (voorheen geel) (11 t/m 17 jaar). Elke kleur categorie kent zijn eigen baanafmeting, grootte van tennisracket en soort bal. 
 

De lessen voor de oudere kinderen (junior) zijn gebaseerd op die voor de volwassenen. Leidraad zijn hier de speelsterkte volgens de KNLTB-rating en/of spelervaring.
Of een jeugdlid heel fanatiek en vaak tennist, of slechts één keer per week naar de les komt: de lesmethode die op Tennisclub Zevenhuizen wordt gegeven gaat uit van het hele spel. Dit hele spel bestaat uit serveren, return op service, baselinespel, oplopen tot netspel en spelen tegen een netspeler.


Op elk niveau, dus in elke fase, komen alle spelsituaties in de lessencyclus aan bod. Hoe vaker een kind speelt, hoe sneller de kans op doorstroming naar een volgende fase. Tennis is een technisch lastig spel om te spelen. Het motorisch en sensorisch systeem van een persoon moet goed ontwikkeld zijn om op een hoger niveau tennis te kunnen spelen. Van jongs af aan veel coördinatieoefeningen doen en veel verschillende (complexe) bewegingen maken, is dan noodzakelijk. Geduld is een schone zaak. Om hogerop te komen moet een tennisspeler bereid zijn uren te maken en doorzettingsvermogen te etaleren. 

Aanmelden 

Tennisles

Inschrijven voor tennisles kan uitsluitend per mail. Vul dit formulier in en krijg zo spoedig mogelijk bericht van TennisXperience. 

Bericht ontvangen!

Aanmelden tennisles
bottom of page